dinsdag 18 augustus 2009

Fifteen minutes of books

Hopla, een stokje!
Ik kreeg het toegeworpen door Filosophietje, en was er nog blij mee ook.
De opdracht: 15 boeken opsommen die belangrijk geweest zijn in je leven, waarbij je niet langer dan 15 minuten mag nadenken over de lijst.
Tijd voor een divers lijstje, gerangschikt van vroeger tot nu:
1. Eén, twee, drie, vier, hoedje van papier: een kinderboek van toen ik nog heel jong was. Het was een liedjesboek met prentjes en verhaaltjes en uiteraard de bijhorende cassette. Mijn zoetgevooisde kinderstem weergalmde door ons kasteel, terwijl de hofnar me begeleidde op zijn gouden gitaartje.
2. Het meisje dat de zon niet zag: werkelijk een melig boek. Als ik me niet vergis, groeide het blinde drommeltje zelfs op bij de nonnen, maar dat kan ook mijn katholieke fantasie zijn die de kop opsteekt. Het meisje dat de zon niet zag en al de rest ook niet, had lange blonde vlechten en een lichtblauw, seutig t-shirt. Voor de rest heeft ze me rond mijn tiende meermaals doen bleiten in bed.
3. De vloed: eveneens een jeugdboek. Over een bende schorriemorrie die in een grot ging wonen, ver van de beschaafde en verdorven wereld. Ik keerde het blinde communicantje de rug toe en koos nu de kant van de stoere anarchisten. Nu ja, ze sliepen toch tussen hun courgetten en rookten stiekem vanalles, dat was al stout genoeg voor mij.
4. Graag zou ik hier het eerste "volwassen" boek vernoemen dat ik las. Want op een dag wil je een boek lezen maar weiger je puberaal om nog naar de jeugdafdeling in de bib te gaan. Zelfs de blauwe stickertjes zijn dan te kinderachtig. Dus kies je voor een Groot Boek. Helaas ben ik vergeten welke mijn eerste Volwaardige Boek was. Komen in aanmerking: "Geheime kamers" van Jeroen Brouwers en "Paula" van Isabel Allende.
5. Ook daterend van die periode: "De ondraaglijke lichtheid van het bestaan", van Kundera. Rond mijn 16e was dat een ware hype onder mijn vrienden. Janina kon die boot uiteraard niet missen, vond het boek thuis in de boekenkast en las het met plezier. Later zag ze de verfilming, eveneens met plezier.
6. "Vloeibaar harnas" van Peter Verhelst. Mijn eerste kennismaking met Peter Verhelst. Hoewel, dat is niet helemaal waar. Ik las ook "Tongkat", maar slechts de eerste helft. "Vloeibaar harnas" is één van de eerste romans van Verhelst en in mijn ogen nog altijd één van zijn betere. Daarna werd het me soms een beetje te: te wollig, te gekunsteld, teveel van hetzelfde.
7. In de lijn van het voorgaande: "Zwerm" van diezelfde Peter Verhelst. Al 1000 keer in begonnen, maar nooit langer dan enkele dagen volgehouden. Ik raak maar niet in het verhaal en vraag me soms af of dat aan het gebrek aan verhaal ligt...
Genoeg woorden aan Meneer Verhelst gewijd, ooit raak ik er nog wel uit of ik nu al dan niet "fan" ben.
8. "De schaduw van de wind": een hype die ik gevolgd ben. Ik heb het boek op enkele dagen uitgelezen, het las nu eenmaal als een trein. De eindhalte vond ik wel nogal ontgoochelend. Zijn opvolger heb ik nog niet gelezen. Ook andere hypes omtrent Dan Brown of Da Vinci zijn tot nog toe aan mij voorbij gegaan.
9. "De helaasheid der dingen" van Verhulst. Het eerste boek dat me deed inzien dat ik ook graag niet-zachte literatuur lees. Ik had het al geprobeerd met Brusselmans, maar dat was me nooit echt bevallen. Verhulst daarentegen deed me wenen en lachen tegelijk.
10. "Der Ursprung des Kunstwerkes" van Heidegger. Omdat mijn thesis er over ging en ik het boek dus eenvoudigweg een jaar op zak had, tot ik het van voor naar achter, van achter naar voor en diagonaal overlangs gekruist vanbuiten kende.
Echter niet zo een aanrader voor een een ontspannend avondje lezen.
Maar voor de rest wel heel interessant en nog steeds actueel, meen ik.
11. "Burda: knippen en naaien": mijn naslagwerk en bijbel tijdens het handwerken. Op de kop getikt voor één euro. Net zoals "modieus knippen en naaien", uit de ongelooflijke reeks "Creatief bezig zijn voor de vrouw". Waar dat modieuze precies verstopt zit, is me nog onduidelijk, maar het is voor de rest wel een heel handig en vooral vermakelijk boek.
12. "American Psycho": een boek dat ik enkele zomers geleden las en dat me meermaals een slapeloze nacht bezorgde. Maar wel ijzersterk, vond ik.
13. "Na de aardbeving" van Murakami. Pas dit jaar ontdekt en nog steeds in twijfel over wat er van te vinden. De verhalen zijn op zich erg goed, maar de schrijfstijl vind ik tot nog toe zeer lastig. Ik vraag me nog steeds af of dat aan Murakami of aan de vertaler ligt. Weet U het misschien?
14. "Maria en José"van Hiorthoy en Loe: een erg mooi geïllustreerd boekje. U moet het echt eens opzoeken, het is goud waard. U zal bijvoorbeeld leren dat Uw oor niet zomaar suist, maar dat José dan cello speelt op Uw oorhaartjes.
15. Calvind & Hobbes: Something under the bed is drooling: Calvin leerde me dat strips meer kunnen zijn dan Suske en Wiske, zowel qua inhoud als qua stijl.

En momenteel lees ik: "Tirza" van Grunberg.

En U, wat leest U zoal? En welke boeken waren voor U belangrijk?

16 opmerkingen:

vermiljoen zei

awel, dit stokje wil ik heel graag oprapen

Fielosophie zei

Hoera, nog een eerlijke boekenlijst :) Ik ken er niet zo veel boeken van, maar ik ga er een paar op mijn lijstje zetten. Ik vertrouw op je goede smaak ;)

liset zei

Ahh, dat vind ik inderdaad ook een leuke! Ga ik één dezer dagen ook eens aan zitten.
Echt, 'De ondraaglijke lichtheid van het bestaan' die hype snap ik niet. Maar ik snap dat boek ook niet.
Schaduw van de Wind is ook zeker favo bij mij. Opvolger ook nog niet gelezen. Heb je 'De verborgen geschiedenis' van Donna Tart gelezen?

Janina Modaal zei

Vermiljoen: rapen maar, ik ben benieuwd naar het resultaat!
Fielosophie: laat me weten wat je er van vond :o). En o ja: niet "het meisje dat de zon niet zag" lezen he, dat zou wat minder bevallen. Misschien later, voor de kindjes... ;o).
Lisette: Ik vond dat nochtans een goed boek, van Kundera. "De verborgen geschiedenis" heb ik nog niet gelezen. Is het een aanrader? Ik ben wel altijd vertederd door de titel van dat andere boek van haar, "de kleine vriend". Heb het boek evenmin gelezen maar vind het wel een wonderlijke titel!

eloleo zei

Aaaah boeken, ook een passie van mij. Alhoewel, nu wat minder (tiens). Ik ben eigenlijk maar pas echt beginnen lezen toen ik op de KUL zat. Ik volgde het vak "kinder- en jeugdliteratuur" en we moesten 15 boeken lezen uit een lijst van 300. Ik las ze alle 300 en daarna nog vele honderden maar wel enkel kinder- en jeugdboeken. Tot ik er een paar duizend verzameld had (zo'n kinderboekje is dikwijls maar een halve cm dik) en er werkelijk GEEN plaats meer was. Toen ben ik met dozen vol naar de kringloopwinkel gereden. Nu koop ik met mate (haha), niet meer dan een 4-tal per maand en nog steeds bijna uitsluitend kinderboeken (ze maken ze toch zo mooi!). Ik zou het stokje ook wel willen oppikken maar ik heb niet zo'n soort blog (gelukkig maar want anders ging ik helemaal nooit meer slapen).

elke zei

Het meisje dat de zon niet zag! Amai amai, dat heb ik ook meerdere keren gelezen. Ik weet dat ze in een soort weeshuis zat, maar of dat bij de nonnekes was, dat weet ik niet meer.

En 'De verborgen geschiedenis' is zeer goed. Maar 'De kleine vriend' heb ik ook en daar geraak(te) ik niet in vooruit. Ik heb de moed opgegen. Misschien ik hem aan jou schenken, samen met wat conferencen.

Misschien neem ik dit stokje over, maar 15 is wel veel, hoor. En ik ben een beetje lui.

tantehilde zei

ah, misschien neem ik het stokje ook wel over...ben niet zo'n lezer, maar als ik jouw boekenlijst bekijk, dan kan ik wél veel bedenken: heel veel kinder-enjeugdboeken die mij nu nog nauw aan het hart liggen!
@eloleo haha jeugd en kinderliteratuur, heb ik ook gevolgd, vond het een super-vak! Ik heb ze ook bijna alle 300 gelezen, dat was Mme ghesquiere he?

vermiljoen zei

@janina, je, de verborgen geschiedenis is goed, de kleine vriend ook, maar de inhoud is wel minder vertederend dan de titel, hoor, je zou kunnen schrikken... Als je de Verborgen geschiedenis goed vindt, dan is Calamiteitenleer voor Gevorderden van marisha pessl waarschijnlijk ook iets voor jou. Heb ze hier alledrie staan.

eloleo zei

@Tantehilde: culturele studies in 1998-1999, idd een vak van Rita Ghesquière.

prutsen zei

Dit soort stokjes raap ik met plezier op!

liset zei

Ja, de verborgen geschiedenis is echt een aanrader! En inderdaad, De kleine vriend, kom ik ook niet doorheen!

Tarrie zei

ik ken er een paar boeken van :-) vooral dan de jeugdboeken die we gedeeld hebben en "de schaduw van de wind". Wat de volwassen literatuur en non-fictie betreft, hebben we een lichtelijk andere smaak hè ;-)

Anoniem zei

@ Lisette: zeker 'De kleine vriend' proberen uit te lezen, is zeker de moeite waard! Tenzij je een boek nodig hebt om happy te worden...
Het valt me op hoe iedereen hier een beetje fan is van kinder- en jeugdliteratuur. Same here!

et les autres zei

fijn onderwerp, ik ga me er ook eens aan wagen binnenkort.

ik wilde toch vooral zeggen dat ik zéér blij ben dat er nog mensen zo onder de indruk zijn van erlend loe (en kim hiorthoy natuurlijk). bij deze raad ik je dan ook de andere boeken van erlend loe aan (die zeker in mijn top 15 bovenaan zullen prijken) en de muziek van kim hiorthoy (als je van elektronica houdt weliswaar).

zapnimf zei

Zowel het boek als de film vond ik ondraaglijk. Het bestaan daarentegen...

Anoniem zei

Hey,

Lang geleden dat ik je blog gelezen heb en ik was al een klein beetje vergeten hoe gezellig ik hem vond.

Haruki Murakami heeft enkele hele goeie boeken en dan zijn er ook waar ik niet verder in geraak: aanraders: Norwegian Wood, Ten zuiden van de grens en Kafka op het strand (ben ik nu in bezig en hij is fantastisch).

Andere boeken die me zijn bijgebleven: Het portret van Dorian Grey (Oscar Wilde), Madame Bovary (Gustave Flaubert), Dagboek van een geisha (Arthur Golden). Die laatste is echt een van de mooiste die ik ooit gelezen heb. Heb jij hem al gelezen? De schaduw van de wind vond ik ook heel mooi (gekocht op het boekenfestijn ;o)

Groetjes, Caro, je vroeger huis-/klasgenootje