maandag 24 augustus 2009

Uw advies is hout waard

Vooreerst: merci voor de vele reacties op de boeken-post! Ik vond het heel leuk te lezen wat U allemaal euhm, leest. Bovendien heb ik Uw tips en aanraders netjes genoteerd.

Nu ik weet dat U van zulke goede wille bent, ga ik er nog eens gebruik van maken: ik wil Uw binnenhuisarchitecturaal advies. Moeilijke en lange woorden he, zo op Uw maandagochtendmaag!

Enkele maanden geleden kocht ik een kapstok in de Kringwinkel. Een leuke kapstok, die echter een beetje stonk en er een beetje vuil uitzag. Ruik en kijk maar:
Enkele dagen geleden begon ik met het afschuren van de kapstok, tot het zwart stof tot in mijn hersens zat.
Gisteren bracht ik de grondlaag aan.
Vandaag ga ik die grondlaag lichtjes afschuren met waterschuurpapier, o ja, ik ben een strever.
Maar dan!
Dan moet Het Kleur er op komen.

Eerst ging ik hem in het rood steken. Omdat hier nogal veel rood staat en dan creëer ik eenheid en harmonie in mijn interieur, als dat niet helegans Brigitta-Callens-Zen is!
Toen ging ik hem in het vuil roze steken, omdat mijn zelfgemaakte spiegel (die er enkele meters vandaan hangt te blinken), ook een beetje in die tinten is.
Maar toen werd er mij gezegd dat ik dat snel beu zou zijn.
En ik dacht: daar is wel iets van aan.
Uiteindelijk werd er beslist de kapstok in het wit doen.
Wit is altijd schoon, nietwaar.

Nu: de grondlaag is uiteraard ook in het wit, en verdorie, dat valt zo tegen.
Het geeft een beetje een beeld van hoe het eindresultaat zal zijn. Hopelijk is het eindresultaat iets netter en egaler, maar hoe dan ook, de kleur zal gelijkaardig zijn.
En saai dat ik dat vind.
En het past ook helemaal niet bij de kapstok, vind ik.
Om dat te bewijzen, schoot ik er ook een beeldje van voor U:
Raar he?
Ik vind het echt een bizar zicht, die witte kapstok.
Ik had nochtans tijd genoeg om er aan te wennen, ik werkte er zowat 6 uren aan.
Dus: wat zegt U? Wat zegt de kleurenconsulente in U? Welke kleur past bij deze kapstok?
Ik zet U even op weg:
1. Geen felgeel (bwekkes) en geen blauw (ik heb niets blauw in huis). En misschien ook geen groen, hoewel ik vind dat dat wel bij de kapstok past.
2. Doe ik hem wel in het wit (de dekverf is meer gebroken wit dan deze grondlaag), en doe ik er dan enkele gekleurde "accenten" op? En zo ja, wat voor "accenten"? Geometrische vormen (goh...)? Dieren (pfff...)? Letters (eikes...)?
3. Steek ik misschien elk latje in een andere kleur?
Laat Uw advies rijkelijk vloeien.
En houd ook dit goed in gedachten: als er één kleur ab-so-luut geen optie is, dan is het "bruine houtskleur".
Dat zou al mijn werk en moeite een beetje belachelijk maken he.

19 opmerkingen:

Fielosophie zei

Ik zou gaan voor een donker "vuil" rood, eventueel met zwarte accenten zoals de kapstokken zelf. Mogelijks een "swirley" figuur (google maar eens). Maar het wit vind ik inderdaad ook maar niks... Good luck!

Patricia zei

Ja, het mooiste is denk ik toch ieder latje een ander kleurtje! Zodat als je straks een groot gezin hebt ieder zijn eigen kleur heeft!! Je kan dan ook nog voor iedereen zijn naam op de lat zetten......SUCCES ;)

eloleo zei

Rood! Niet twijfelen. Maar wel hoogglans, geeft heel ander effect dan mat of satijn.
Misschien ook iets doen aan het zwarte ijzerwerk... aiai, nog meer twijfel ;-).

Jane zei

Ik ben voor groen. Groen is fijn en is een mooie tegenhanger voor al het rood.

Maartje zei

oeioei! ik houd ook wel van vuile kleuren zoals oudroze enzo. of misschien een leuk bloemetjesbehangetje en dan aflakken met hoogglanstransparant?

Tarrie zei

schoon hagelwit afwerken met satijnglans en dan je creativiteit botvieren met leuke motiefjes en kleurtjes in de stijl van het mozaïekspiegeltje (verf of misschien wel van die dikke blinkparels) of stofjes.....zo kan je ondertussen inspiratie opdoen voor je opdrachtje tegen 19 september :-)

Miss Puntkomma zei

Misschien moet je het smeedwerk ook wit doen? En ik zou er precies nog een laagje durven overzetten. Want uw verf denkt niet echt en dan is het resultaat niet bevredigend hé.

Lichtindeduisternis zei

't Zal wel een domme en niet-constructieve opmerking zijn, maar als er jassen zijn, zie je natuurlijk niet veel meer van die kapstok. Misschien heeft dat invloed op je kleurkeuze?

Ilse zei

ik zou de latjes afwisselend in een lichte en donkere tint van dezelfde kleur doen, bijvoorbeeld Levis colores del mundo marrakech afwisselend pure en intensive en dan de kist in intensive

meisjesmama zei

ik zou al niet geverfd hebben, maar soit ;-p
Mintgroen? Zoals Lili's bed (check de foto's van de kinderkamer op mijn blog). Lekker retro! Maar anders vind ik die suggestie van dat behangpapier ook wel een goei plan!
En als dat allemaal njet is voor jou ga dan maar voor rood, glanzend rood!

JeMaMuse zei

Suikerspin! 't Is niet wit, 't is niet roze, het heeft de kleur van een suikerspin (ne barbapapa, ja). Verkrijgbaar bij Colora....

lisette zei

Mooi ding! Ik zou het ijzerwerk wit verven. Het houtwerk in een fel blauw (jaja, dat wil je niet maar er is ook mooi blauw, zie bijv. het blauw achter de groene deken op mijn blog..), rood of groen. De kleur mengen met krijtverf zodat je er straks op kan schrijven! Soort notitie'bankje' voor je de deur uit gaat!
En wat fel betreft.. Je ziet de helft straks niet meer door jassen (en troep, bij mij dan)!
En laten zien hoor, als ie af is!
En een derde.. Enne.. waarom eigenlijk een onthoud lijstje voor boekentips? Staat nu toch op je blog? Ligt 't aan mij? hihi

pien zei

doe gewoon rood of oudroze, gewoon doen wat je wilde, je raakt het heus niet zat en anders wel en dan doe je m opnieuw!
van welke kleur wordt je blij?! rood?! doen?!

marc zei

het is eigenlijk niet wat je vraagt, maar ik zou de vertikale latten er afhalen. De kapstok zal er direct veel hedendaagser uitzien.
Mocht je die plankje toch willen behouden kan op elk van hen een manneke (of vrouwke) schilderen. De vingerpop-stijl lijkt me hier wel haalbaar en kan een geestig effect krijgen met de koppen die boven de jassen uitsteken (de kapstokhaken kunnen eventueel als neus dienst doen).
Maar dat dus als je ze persé wil behouden.
De planken afhalen en enkel de koffer schilderen lijkt me beter. Alle kleuren kunnen, maar donkerrood lijkt me wel passen bij het parket.

Anoniem zei

Als het al moeilijk is geworden na al die bovenstaande adviezen, hierbij zal ik het nog een beetje moeilijker maken :D. Ik zou voor groen gaan... Maar ik ga dan ook meestal voor groen. Verder is donkerblauw misschien ook wel leuk als je al veel rode dingen hebt?

elke zei

Spreek van geluk dat het een jaren '60 stuk is, want was het een jaren '30 stuk geweest, dan had ik je eigenhandig de nek komen omdraaien omwille van het schilderen. Ik had je wel nog een beetje lucht gegund zodat je hem weer mooi kon afschuren en herstellen.

Maar dit alles is niet van toepassing. Ik vind het moeilijk om te beslissen want je interieur is niet zichtbaar (wat uiteraard niet op je blog moet gesmeten worden). Ik vind persoonlijk: elk latje een ander kleur wel wat hebben. Maar dan in de tinten zoals je van die felle tegeltjes hebt. vb:http://www.tegelstudioa2.nl/images/wanden/mozaik1.jpg
Maar geen idee of dit in je huis past.

Oja, bij het overschilderen wordt het veel en veel beter. Een grondlaag, heb ik ondervonden, denkt nooit echt goed en het ziet er altijd slordig uit.

Succes!

tantehilde zei

ik vind kleuren kiezen ook iets heeel moeilijk!. maar een ding weet ik zeker: je hebt het ijzerwerk op de kist meegegrondverfd en het ijzerwerk vd kapstok niet, dat geeft inderdaad een gek beeld. ik zou sowieso alle ijzerwerk ook meekleuren...
en als je wil dat het een aandachtstrekker wordt in je interieur zou ik een felle kleur kiezen, maar wil je gewoon dat het een kapstok is en blijft, dan zou ik een lichte tint nemen...

Anoniem zei

Al eens een metaalkleutje overwogen? Ik heb voor de hal een tafeltje in aluminiumkleur gezet en er nog een extra industrial look aan gegeven met grote wielen (waarvan 2 met een voetrem). In de living heb ik de schappen voor hifi en tv in oudbrons gezet.

Verder 2 mogelijkheden: je gaat er terwijl de lak nog goed vochtig is met een droge borstel over van begin tot eind om een gestraald effect te krijgen, of je gebruikt een rolletje om de strpen weg te halen en het effect van een gewalste plaat te krijgen. Afwerken met kleurloze polyurethaan lak (buiten of minstens in een goed verluchte ruimte) en het is bovendien krasvrij.

vermiljoen zei

ik vind dat smeedwerk eigenlijk feitelijk gene vette,dus dacht ik vannacht plots rond zo'n smeedwerken hek groeien er planten, misschien kan je er planten doorweven, plastiek planten met bloemen op.