woensdag 29 september 2010

Janina draagt eindelijk ook eens wat bij aan die nieuwe blog van haar

Want ik zag het U gewoon denken tot hier: "Die maakt daar een bioblog en smeekt iedereen om recepten voor de September Veggiemaand, maar heeft ze eigenlijk zelf al één stuk vlees minder gegeten? En een recept is ook teveel gevraagd, precies."

Wel, juicht ende zingt en weest blij:
Ik at wel degelijk heel wat minder vlees deze maand.
Onder andere op restaurant/café, waar het vegetarisch aanbod vaak niet meer beslaat dan een veggie-spaghetti. Ik kan ze niet meer op twee handen tellen, al die spaghetti's zonder vleesjes *en ze zitten mij tot hier*.

Ik testte ook ijverig enkele smakelijke bijdrages van op biodezaneiroo.
Paksoilasagne: lekker maar, en dat lag geheel aan mij, nogal droog.
Pasta met pompoen en feta: Njamnjam!
Stuutje courgette: Njamnjam!
En nog enkele njamnjams.

Ook zelf toverde ik al eens een vegetarisch bord op tafel.
Dat zag er dan bijvoorbeeld zo uit:


Ik kan nog veel bijleren van Elza haar "eten smakelijk fotograferen"-cursus, maar tot dan moet U het hier mee stellen.

Wat zien we op de taloor:

- Rijst met stukjes gestoofde paprika en pijnboompitten. Dat vraagt om weinig uitleg veronderstel ik?

- Net als sla met appel en rozijnen, vermoed ik.

- Rode bietjes met appel: Dit is echt dé methode om Uw rodebietenwalging te doen verdwijnen, vind ik. U schilt en snijdt de rode bieten (5 kleintjes / 2 reuzen, dat hangt er allemaal vanaf) in kleine stukjes, evenals een appel of drie. Hop in een stoofpannetje dat u minstens een uur op het vuur laat staan, met deksel. Kruiden met p&z en vooral suiker en balsamico-azijn. Het is klaar als de bietjes ein-de-lijk superzacht zijn en er zo een stroopje rond alles zit. Het kan ook in de oven, dan duurt het alleen nog langer.
Het is een professioneel recept want ik heb het afgekeken van Lekker Gec, toen ik daar een miljoen patatten stond te schillen.
De appel kan trouwens ook (deels) worden vervangen door ajuin.

- Venkelpuree: De venkel had oorspronkelijk een veel hipper bestemming, namelijk "venkelkoekjes". Helaas vielen de gekookte venkels zodanig uiteen dat ik daar geen mooie plakjes van kon snijden die ik dan in sjapeluur ging draaien en bakken. Hipperij van de boerinnenbond.
Puree dan maar. U kookt twee venkels plus twee of drie kleine patatjes (U eet al rijst he). U draait daar puree van en kruidt zoals U gewend bent. Ik voegde ook verse anijszaadjes toe.

- En tenslotte bakt U een groentenbruger. Eventueel een maïsburger, een aanrader.

Met al die verschillende dingen op het bord voelt U zich echt in zo een vegetarisch eethuis en het is zelfs even lekker als daar.
Alleen wat meer werk en afwas.
Maar ook minder dreadlocks rond U.

6 opmerkingen:

elisse zei

mjammjam, ik krijg er toch wel een beetje honger van! en maïsburgers zijn écht lekker! (en als overtuigd vegetariër ben ik die verdomde veggie spaghettis ook al lang beu gegeten!)

Ella Montella zei

Ik ga nu eens de flauwe seut spelen hè, maar ik besefte net dat het 'groenteblog' ipv 'groentenblog' is.
En dat is echt beroepsmisvorming, amai!

Ter compensatie ga ik morgen een lijstje maken met mijn favoriete receptjes uit Bio de Janeiro en die de komende weken allemaal uitproberen!

severien zei

Merciiiii voor dat rode bieten recept. Ik heb er nog kweetnie hoeveel in de hof staan... Zonder bestemming weliswaar, want ze lustend dat hier niet! Daar komt verandering in!!

Els zei

Amai, wordt er altijd zo lekker gegeten chez Janina? Zo'n gevarieerd bord, dat gebeurt hier nooit!

Ellen. zei

Heb ook vegetarisch geheten maar nog niets neergepend... Ook hier een inhaalmanoeuvre nodig!

sueper zei

mmm - inderdaad op restaurant te weinig keuze in veggie, wij hebben op t werk kok die bijna altijd vegetarisch kookt, dus steeds goede portie groentjes voor mij