maandag 29 juni 2009

Een vrijetijdscollage


Haa, mijn computer begeeft het bijna van de hitte, evenals ikzelf, maar voor we beiden de smeltdood ondergaan, breng ik U even op de hoogte van mijn activiteiten.
Vrije, ongedwongen activiteiten, die ten vroegste om 11u s morgens starten en die zelden of nooit achter een bureau geschieden.

Want de examens zijn voorbij, hoezee!

Van links naar rechts en van boven naar onder:
1. Ik maakte kennis met mijn onderburen. Want weet U nog dat ik eens geïrriteerd was door muziekgeriedel?
Wel: dat bleef nog enkele dagen duren, waarna ik op een ochtend, lichtjes dolgedraaid, bij de onderburen aanbelde om te vragen of zij wisten "wie hier verdorie muziek speelde, heelder dagen lang?".
Het bleken de onderburen zélf te zijn.
Aangename kennismaking was dat.
Ik sukkelde al snel in enkele verontschuldigingen, "zo erg is het nu ook weer niet hoor, maar ja, overmorgen heb ik examen en zo, en ja, je weet wel..."'.
De dag na mijn laatste examen postte ik dan ook een kaartje in hun bus met de mededeling dat de examens over zijn en ze dus volop lawaai mogen maken.
Bovendien waren ze ook welkom voor een drankje. Kwestie van mij toch een beetje te verontschuldigen voor mijn gezaag.

2. Ik maakte voor het eerst in mn leven helemaal zelf lasagne, met kaassaus en zo. Het was errug lekker, al zeg ik het zelf. Hoewel er de volgende keer wat meer groenten in mogen, zodat het wat minder een kaasbom is.

3. Ik organiseerde netjes al mijn knutselgerief. Nu we het toch over knutselen hebben: na het laatste examen wilde ik graag een boekje lezen op de trein. De naaiboekskes van die maand had ik al, de flair zag er wel heel oninteressant uit, de humo krijg ik gratis mee van thuis en in de feeling staan alleen maar dingen die je toch niet kan betalen. Dus kocht ik, hou U vast, de "hobby-handig".
Welwelwel: ik hoop dat ik hier niemand tegen de borst stoot, maar dat is toch wel een ongelooflijk seutenboekje. Het gaat zo constant over kaartjes maken. Jaja, dat leest U goed. Kaartjes maken. Daar voel ik me toch nog enkele decennia te jong voor. Maar goed, ik zal het netjes sparen tegen dat ik in de home zit.

4. Ik kocht een plant. Een plant die goed tegen de hitte en de volle zon kan, naar het schijnt. Daarmee weet U ook wat voor microklimaat hier heerst in de living. Tot nu toe leeft de plant nog. Of toch ongeveer.

5. Ik bezocht een vriendin die verhuisde naar de Brugse Poort. We aten couscoussalade op het fonteineplein, werden niet beroofd, niet beschoten, en niet in elkaar geslaan. Ten hoogste een beetje bekeken. Maar zat die cava met verse veenbessen in kristallen glazen waarschijnlijk voor iets tussen.

6. Ik kocht een beach-dinges. Als sommige dingen maar 1 euro kosten, kan je ze gewoon niet laten liggen. Wie het wil opnemen tegen de beachtennisdingeskampioen, die laat maar iets weten.

7. Ik droeg volop mijn nieuwe sandalen! Mijn kleinste teentjes moeten er nog even aan wennen.

8. Ik ging naar een jaren 50-feestje. Geen idee wat ze toen droegen, maar ik gokte op jurkjes, pareljuwelen en bloemen in het haar.

9 en 10. Ik kreeg een fantastisch boekje: "jurk en co voor de luie naaister". Het is een heel bizar naaiboekje waarbij je alle patronen met de hand moet tekenen, vertrekkend van rechthoeken en halve cirkels. Het is ongelooflijk grappig en ik hoop er binnenkort iets leuk uit te maken. Er worden ook ongelooflijk modische tips gegeven, genre "maak je niet graag schouderbanjes, koop dan een paar bretellen waarmee je al je zelfgemaakte jurken omhoog kunt houden". Huh?

11 en 12: ik huurde de "graphic novel" (zoals dat netjes en correct heet) "Persepolis". Ik bladerde er al even in, en het ziet er alvast veelbelovend uit. Zoals U misschien ziet, is het een "sprinter" boek: dat wil zeggen dat je het maar één week mag houden. 346 blz op 7 dagen, dat wordt snel-snel en veel lezen. Gelukkig zijn er héél véél prentjes.

13. Ik herontdekte het plezier van picknicken.

14. Ik ging naar een tentoonstelling "Fading", in Elsene. Wie tijd over heeft: het is echt de moeite.

15. Mijn kaartje aan de onderburen werd reeds na enkele uren beantwoord. Dat ik altijd welkom was om een hapje mee te eten. Dat laat ik me geen twee keer zeggen!
Deze middag aten we dan ook gezellig samen op de stoep, met heel veel eten en daarna ijsjes. Mijn onderburen blijken erg sympathieke mensen te zijn, zij het met een voorliefde voor schedels en dode dieren als decoratie.

En o ja: ondanks mijn gebrekkig Frans heb ik de vakantiejob!
Bovendien zal ik ook enkele dagen in de cinema zelf werken.
Wist U trouwens dat, als U daar een colaatje tapt, dat uit zo een doos met dikke siroop komt waar ze dan wat leidingwater en gas doorjagen?
Nog minder zijn geld waard dan U altijd al had gedacht, dus.

Ik deed ondertussen een poging de collage wat scherper te maken...

12 opmerkingen:

lisette zei

Ja als je een beetje pech hebt staat er nog een pomp bij aangesloten die kraanwater heet en dan is het helemaal goedkoop.. En echt ik heb een luttele drie dagen in een kroeg gewerkt die zo alle dranken aanlengde.
Hoezee!!!! Janina heeft de baan!! Hoe tof is dat! Gefeliciteerd!
En ik hoor graag je ervaringen uit Jurk en Co. Heb namelijk al ongeveer zes stofjes voor rokken gekocht maar durf niet.. Dus testen graag, dat boekje!

vermiljoen zei

hobby-handig, omdat hobby-onhandig al helemaal onnozel zou zijn. Pak dan de MarieClaireIdees, da's een wijs boekske en gezellig op zijn eigen. Goed gedaan voor de job, juli gaat snikheet worden, geen kat die dan in de cinema gaat zitten, dus dat wordt nog relaxen ook. Toch nog tijd voor wat gentse feesten, hoop 'k voor jou.

vermiljoen zei

zeg, maar gij zijt ook blond!

tantehilde zei

ah ja helemaal vergeten dat boekje! Ik heb dat ook ergens liggen, maar waar was dat ook alweer?...

Janina Modaal zei

Inderdaad, ik ben ook blond :o).
Geheel naturel en al!

Maar ik heb het wel al in alle kleuren van de regenboog gestoken (zij het dan vooral in de rood-tinten van die regenboog :o)).

Ik twijfel om het nog een beetje blonder te doen, maar voorlopig laat ik het even voor wat het is.
En jij, vermiljoen, al beslist of jij terugkeert naar je bruine lokken?
Dat blond staat je alvast heel goed, maar wieweet wat een spetter ben je wel niet met je bruine manen :o).

Janina Modaal zei

O ja, lisette en tante hilde: ik laat jullie zeker weten wat voor resultaten het jurk en zo-boekje opleverde!
Indien de resultaten geslaagd zijn, moet je toch eens op zoek gaan naar jouw exemplaar he, tante hilde :o).
En Lisette: je moet niet bang zijn om een rok te maken! Het is echt niet zo moeilijk! In de eerste rok friemel je gewoon een rekker (lekker sexy, maar die draag je dan gewoon thuis of zo. Vele winkelketens (h&m, maar ook duurdere merken zoals Another Woman) verkopen trouwens ook rokken met rekkers, dus zo fout kan het niet zijn), en in de tweede waag je je aan een rits, en hopla, je zal zien dat het allemaal lukt!
Hophop, achter die naaimachien met je rokkenstof!

vlijtig zei

'Janina' (ik weet niet of je echt zo heet), Leuk dat je meedoet met de PIF! Laat je je naam en adres nog even achter op mijn e-mailadres vlijtig[at]live[dot]nl? Groet, Kristel

zapnimf zei

Ja, ik wist dat, dat van die cola en hij is niet te zuipen.

Wist jij dat ik krak ben in kaartjes maken?

Knofje zei

Haha! Misschien was dat nog wel de beste manier om duidelijk te maken dat je geluidsoverlast hebt! Weten de buren in ieder geval waar ze aan toe zijn ;)

lisette zei

Een REKKER!!! DIE VIND IK LEUK!!!!! Da's elastiek neem ik aan?? Ge-wel-dig woord!!
Door jou, vermiljoen, zsa zsa en alle fijne, lieve belgen leer ik de geweldigste woorden. Mijn favorieten zijn: tasje koffie, een kleedje aanhebben, op kot gaan en nu ook een rekker. Mijn dank is groot voor het vergroten van mijn woordenschat!

Janina Modaal zei

Haha, inderdaad, een rekker, dat is een elastiek :o). In België is dat een heel gewoon woord hoor!

Wat ik me ook afvroeg, hoe zeggen jullie dat dan, "een kleedje aanhebben", een "tasje koffie" en "op kot gaan"?
Want ik kan me met de beste wil van de wereld geen andere woorden inbeelden :o).
Een kopje koffie? Eeen jurkje?

annava zei

Dat van die cola wist ik niet! Ik leer nogal wat bij. Dat boekje van die jurkjes lijkt me wel leuk trouwens