donderdag 2 juli 2009

Creatief gezweet


Het wordt alsmaar warmer, zo lijkt het, ook in het kamertje waar mijn naaimasjien staat.
Toch zat ik de afgelopen twee dagen zowat voortdurend daar, want ik wilde eindelijk eens iets deftig maken, puffen en zweten of niet.
Vermiljoen gaf onlangs een uitleg over het voordeel van een goede tailleband en de mogelijkheden die deze creëert. Bij deze wilde ik wel eens de moeite nemen zulk eentje te creëren. Ik vertrok niet helemaal uit het niets, maar van een tailleband uit een rok uit de naailes. Die maakte ik opnieuw, paste hem aan, testte hem opnieuw uit en was tevreden.
Op de bovenste fotorij ziet U hoe ik de tailleband maakte, vervolgens hoe ik het patroon aanpastte en uiteindelijk het eindresultaat.
Ik werkte met een "halve" tailleband, die je dus met de rechte lijn (rechts, op het eerste prentje) tegen de stofvouw moet leggen. Zo krijg je een volledige tailleband. Ik vond het op die manier makkelijker tot een symmetrisch resultaat te komen.
Ik bracht ook roze en paarse lijntjes aan voor wanneer ik een verlaagde taille wil.
In het derde prentje bovenaan zie je dat de ene tailleband breder is dan de andere. De breedste is de tailleband voor aan de buik, de smalste is die voor aan de rug. Dat klinkt onlogisch, daar de poep bij de meeste meisjes euhm, gevormder is dan de buik, en ook ten huize Janina is dat zo. Maar op deze manier komen de zijnaden niet echt op de zijkant van je lichaam, maar ietsje meer naar de rug toe (hoewel dat niet opvalt). En dat is handig, want het werkt een ietsiepietsie verslankend. Anders zit je immers op je heupen met de extra "dikte" van de naden.
Nu goed, het is een ingewikkelde uitleg voor een detail dat zeker niet levensnoodzakelijk is.
De tweede rij foto's toont creativiteit van Nederlandse bodem.
Gisteren kreeg ik immers een pakje en dat is altijd ongelooflijk leuk.
Het was een pakje van Liset, met daarin twee lapjes paarse stof. Ze maken deel uit van een soort kettingbrief, maar dan met lapjes stof. U zendt enkele lapjes stof op naar geïnteresseerden en krijgt er 72 voor in ruil. Waar je dan een deken of iets dergelijk mee kan maken.
Behalve als U de ketting doorbreekt natuurlijk. Maar dan krijgt U ook etterbuilen, 25 jaar ongeluk in de liefde en haaruitval, maar dat wist U wel al.
Liset zou Liset niet zijn, moest ze er geen cadeautje van zichzelf bij doen! Ik kreeg een heel lief kaartje van haar en een schattige gehaakte sleutelhanger! Merci Liset, op die manier wordt de lapjesruil nog veel leuker :o).
Ook toen ik de Zone09/ las, viel de creativiteit me in de schoot.
Zij het op een iets onverwachtere manier.
Van tussen mijn boekske gleedt immers een kaartje, met daarop de mededeling "ik haak sjaals voor U. 5 euro". En het telefoonnummer van de lustige haakster.
Nu, moest U geïnteresseerd zijn in een lekker warme sjaal, dan moet ik maar eens het vergrootglas erbij nemen en dat telefoonnummer ontcijferen.
Ikzelf weet nog altijd niet of ik het grappig of zielig moet vinden.
Een vriendin van me gaf me tenslotte enkele "herstelwerkjes", bestaande uit nieuwe ritsen insteken in broeken en zomen inleggen. Het angstzweet brak me even uit, want werken voor een ander is toch altijd spannender dan werken voor jezelf. Alles moet perfect zijn en zo.
Ik kocht een blinde-rits-voetje (wat een lelijk ding toch he, in van dat vleeskleur, dat versta ik echt niet) en zette mezelf aan het werk. En hopla, kijk eens wat een nette blinde rits daaruit voortvloeide! Ik haalde opgelucht adem.
In Veritas kon je ook een zakje vullen met knopen, voor de prijs van 5 euro. Omdat ik het wel heb voor ouderwetse knopen, grabbelde ik me een lumbago in de ton afgedankte knopen. Ik vulde het zakje tot er geen enkele knoop meer bij kon.
Voor wie geïnteresseerd is: ik heb al de beste er uit gehaald hoor, van de grappige tot de schattige tot de superouderwetse. It's al mine.
Dan ga ik nu proberen de ideale tailleband om te werken tot een rok met stolpplooi. Ik zou dat zonder patroon willen doen.
Of is dat zottenwerk?
Maar ik heb nog een belangrijker vraag: kwestie van geen etterbuilen te krijgen, zoek ik paarse lapjes spaarders.
Wie wil enkele lapjes opsturen om er daarna door overspoeld te worden?
Die stuur ik dan de brief met uitleg en twee, helemaal speciaal en met zorg voor U uitgekozen paarse stoflapjes.
Ik zoek vier kandidaten.
Hophop, reacties in de comments!

6 opmerkingen:

lisette zei

Graag gedaan! Hoop dat er voldoende postzegels op zaten. het was zondag dus gokken..
Ik heb nog een naam voor je aangezien ik iemand teveel had dus mocht je mensen tekort komen dan hoor ik het graag.
En ik vind het er ingewikkeld uitzien hoor! Tailleband enzo.. ?? Ik denk echt dat ik die stofjes nog een laat liggen.. Of inderdaad een eerste met REKKER maak. hihihi

prutsen zei

Hoe werkt dat precies? En wat moet je ervoor doen? Het idee om zomaar lapjes stof te ontvangen staat mij namelijk heel erg aan ;-)

Janina Modaal zei

Prutserke: het werkt als volgt: je stuurt 5 keer 2 lapjes paarse stof op, één keer naar de persoon die bovenaan de "kettingbrief" staat en 4 keer naar mensen waarvan je denkt dat ze geïnteresseerd zijn. Je ronselt ze bv via je blog :o).
Zie je dat zitten? Ik denk dat het heel leuk wordt!
Je laat maar iets weten, dan wisselen we verder gegevens uit via email!

prutsen zei

Ja hoor, ik ben absoluut geinteresseerd! Heb je mijn mailadres om verder af te spreken?

vermiljoen zei

"ik haak sjaals voor u", dat kom ik al 10 jaar tegen in gent! Vooral gewoon op affiches geplakt, zo'n echt 60-plusser geschrift, en telkens denk 'k, ik moet toch eens... Het was even geleden dat ik het nog was tegengekomen, ik vreesde al een beetje, mar oef, dus, ze leeft nog, de onbekende vrouw.
succes met de rok!

Janina Modaal zei

Prutsen: Leuk dat je meedoet! Ik keek even op je blog, maar vond daar niet meteen een emailadres. Je mag me anders meteen je adres doormailen naar mijn splinternieuwe emailadres janinamodaal@hotmail.com ! Dan stuur ik alles netjes op.
Lisette: Ik ben wel geïnteresseerd in dat extra adres ja... Ik heb niet zoveel crea-vrienden :o).
Vermiljoen: Alle jong, sjaalvrouw is dus zo een beetje een vast begrip in gent, net zoals zakkenman?