dinsdag 26 februari 2013

Part of the weekend never dies: STAMgasten

Gent is de max.
Ik weet niet of daar nog velen van moeten overtuigd worden.
Ikzelf ben het alvast jarenlang en rotsvast en sinds vorige week nog een beetje meer.

Grote Feestelijkheden brachten me in het STAM.
Voor ik mij schaamteloos mocht te buiten gaan aan hap en drank allerlei, werd ik rondgeleid door het fenomenale wirwar-gebouw, volledig gewijd aan mijn bakermat.
Voor het eerst in het gezelschap van een echte gids.
En echt, wat die mij allemaal leerde!

De eerste verplichte stop is uiteraard het geschuifel over de gigantische luchtfoto. Op handen en knieën uw huis zoeken en dat van uw oma zaliger en dat van uw eerste lief en kijk daar! de bakker! en tiens, ik wist niet dat er een parkje was op twee straten van ons? Obligate verwondering en elke keer is het weer raak. 

Daarna begint het echte werk en leert u bij over 
  • Keizer Karel en zijn schepmuile. Of zijn Habsburgse Kin, als u het liever beschaafd heeft. 
  • De maliënkolder. Natuurlijk weet u wat dat is. Maar wist u ook dat heel dat gedoe alles samen zo een 65kg woog? De truc van de foor was dan ook het doorsnijden van de paarden hun pezen. Paard valt - ruiter/maliënkolderduts eveneens - hopla in het slijk - nooit meer in staat recht te krabbelen - de blubberdood tegemoet. 
  • Perkament was een kostbaar goedje. Dat wist u ook al. Maar ik weet nu ook dat uit 1 schaap slechts 4 bladeren perkament konden gehaald worden. U moet maar eens uitrekenen hoeveel boerderijen daar bij elkaar liggen, wanneer u de oude geschriften tracht te ontcijferen. 
  • Brussel, Brugge en Antwerpen zijn ontstaan uit een soort uitdijende concentrische cirkels en hebben daardoor een min of meer (half)rond grondplan. Gent niet en de gids vertelt u graag waarom. Er komt wat heiligschennis aan te pas en uiteraard ook wat feestgedruis. Gent, rebelstad van in de wieg. 
  • Het is niet al prehistorie wat de klok daar slaat: in de gangen hangen overdonderende kleurenfoto's van Carl Dekeyzer, die het moderne Gent in zijn volle glorie tonen. Dat kan niet dat daar nergens iemand opstaat die u kent!
  • En op het eind mag u nog wat actief zijn. Uw eigen filmpje projecteren. Of wat met de lego's spelen. 

Het was de max en kweetnieoe interessant. 
Ik raad het echt aan, zo een gids die honderduit vertelt. Awoe audiogidsen en leesbordjes. Hoera volkslegendes in levende lijve. 

De eerlijkheid gebiedt me tenslotte te vermelden dat dit niet echt weekend-stuff was. 
In het weekend deed ik wat jonge mensen doen. 
Of wat pubers doen. 
Ik wil maar zeggen, als u een gek prentje of jolige slogan in uw besneeuwde autoruit terugvond: sorry. 

Soundtrack van het weekend was een foute doch blijkbaar opnieuw heel erg hippe plaat, zo bewees één van de coolste clubs van t stad. Ik stond versteld. Niet veilig in combinatie met mij, mijn ontegensprekelijk zeer gelijkende danspassen en poreuze glazen.

9 opmerkingen:

mina dotter zei

Ik ging ooit, toen het net open was, en geraakte nooit verder dan de helft (klein kinders en al...ge weet wel).
Ik moet dat dringend nog eens herhalen. Merci!

Oon zei

Wij deden dat enkele maanden geleden met de kinderen. Er was amper volk, maar ik zou grif nog eens terug gaan om op mijn gemak alles te bekijken.

King in Yellow zei

staat met stip genoteerd in onze agenda

Storm zei

Interessant! Dat ga ik zeker eens doen met de mijnen.

Mamasha zei

Jaja museum en al, maar wat ik me echt afvraag: echt gij danst gelijk die? Zo over die tafel kruipend en al? Dat gaat wat geven die 18de maart! ;-)

Sandra zei

Dankjewel voor de tip.
Echt een idee voor de paasvakantie!

madame boerenerf zei

De tien jaar die ik in Gent woonde nooit het SMAK bezocht, shame on me. Enkel gefuifd in het SMAK dat was ook zeer plezant :-)

pedewilde zei

Klinkt goe, ik zal eens langskomen!

Anoniem zei

farmacia on line will be available. The front is free
of visible controls, but there will sadly be no rumblings of Thunderbolt connectivity here.

Without going into detail, L-arginine has both a good side and a dark side depending upon how it is when you can't get from your city, you can count on a boy. Research the farmacia on line to get what you need to be educated sufficiently about sexual diseases before the pill becomes a common contraceptive.

Also visit my web site ... lafatadeifiori.blogspot.Fr