donderdag 11 augustus 2011

Het had een recept van Ikea kunnen zijn

Ik had er zin in.
In de zure haring.
Jaja, ik had u gewaarschuwd.

Hoe een flairgerechtenliefhebster (denk: makkelijke pasta met wat room en groensels en een kilo kaas) tot zo een rare goesting kwam, zit zo:
Het was de avond na de eerste werkdag na de congé.
Er was grote honger, maar de winkels waren al gesloten want de Mokabon was te lang open geweest.
En er was zin in alles behalve in pasta.

Er waren namelijk vier dagen van spaghetti bolognese gepasseerd.
Want spaghetti bolognese, dat heeft hier weinig van doen met wat de echten daar waarschijnlijk onder verstaan. Het is eerder een soort ratatouille aangevuld met spek en gehakt en kaas.
En veel ingrediënten, dat betekent veel saus.
Meer bepaald voor drie dagen.
De vierde dag had mama Modaal hetzelfde op de familiemenu gezet.
Maar mij je hoor je niet klagen. Lekker is lekker, zelfs de vierde dag op rij.

De avond na de eerste werkdag enz. was er echter behoefte aan iets "anders".
Er mochten geen tomaten, courgetten, Italiaanse kruiden en vooral geen pastavarianten aan te pas komen.
Onder deze voorwaarde dook ik in de frigo en sloeg het volgende uit mijn pannen:

Scandinavisch aandoende patatten

Voor 4 personen
- 8 grote patatten
- 8 grote rode bieten
- 4 rode uien
- 4 appels
- 8 marginale haringfilets uit een bokaal
- zure room
- p&z, dille, suiker, boter

- Was de patatten helegans proper, snij in de lengte in twee en kook ze gaar. Geen zout vergeten op doen he.
- Schil de bieten, snij in kleine stukjes en kook ze eveneens gaar.
- Snij de rode uien in ringen, stoof in een beetje boter.
- Was uw handen en probeer te stoppen met schreien.
- Stop ook met schreien omdat dat rood van de bieten niet van uw vingers gaat.
- Giet de bietjes af en doe ze bij de uien.
- Voeg ook de appels in stukjes toe.
- Kruid met p&z en wat suiker.
- Laat alles nog een minuutje of vijf stoven.
- Het handige harry gedeelte van het recept, waar het bij mij voor 1/8 fout ging: hol de patatjes een beetje uit, zonder uit te schieten en er een boeltje van te maken.
- Vul de patatjes met het bietenmengsel
- Doe er met veel schwung een klodder zure room op.
- Snij de haring in kleine stukjes en leg dat bovenop de wankele toren.
- Overstrooi met dille en eventueel een beetje peterselie.

En echt, lekker dat dat was!
Ik had een heel patattenveld opgegeten, was het op deze manier klaargemaakt.

P.S.: Ik had uiteraard een foto gemaakt van dit gerecht, maar, aangetrokken door de vis, heeft de kat hem opgegeten.
Ach wat, met mijn fotografieskills leest een recept smakelijker dan het er uit ziet.

12 opmerkingen:

Juffrouw Sanseveria zei

Avontuurlijk, amai!

Oon zei

En jij hebt zomaar 8 grote rode bieten in uwe frigo liggen?

Paspelpoezen zei

Vreemde voorraad hebt gij in huis :-) 't Klinkt goed en 't leest grappig!

Mamasha zei

Volgens mij denken mensen die u nog nooit zagen dat gij zo'n 100 kilo weegt. Gij fretbeest!

Janina Modaal zei

Juffrouw S: Ja, zo ben ik wel! In de keuken dan toch :). Behalve als ik er lui ben, dat is de tweede optie van keukeningesteldheid.
Oon: De gevolgen van een biologisch groentenpakket :).
An: Opnieuw, die bio dinges he :). Nooit is dat eens gekuiste sla uit een pakske, pfff, dat zou zo tof zijn moest dat er eens tussen zitten :).
Mamasha: O, maar ik ben vlotjes op weg hoor, naar die 100 kg :). Neenee, hou mij tegen he, als t daar begint op te lijken. Maar tot dan neem ik vol plezier mijn rol van fretzak op mij. Sebiet eens een gevulde vanillewafel se!

Riet (Leven met Liv) zei

Ik krijg een beetje een vreemd gevoel in mijn maag bij de zin over het hele patattenveld, 't zal zijn dat mijn laatste hap avondeten er te veel aan was, maar verder goed gelachen en smakelijk!

Photo-copy zei

oh dat kan niet slecht geweest zijn. :D

zapnimf zei

Niemand die zich het allervoordehandliggendst vraagt : zijt gij zwanger met al die haring?

Kapucijnaap zei

mmm dat klinkt nu eens lekker! (zonder die haring dan) Maar ook wel veel werk enzo, dus een pluim voor uw courage in de keuken.

anna zei

haha ik moest erg lachen om je verslag van de Gentse dagen :) Je maakt me heel nieuwsgierig! (10 dagen das ook wel echt lang!)

Dit recept had ik vast heel lekker gevonden als ik haring had gelust..

TweeMeisjes zei

Toch maar eens doorsturen naar Ikea

Appelstien zei

dat klinkt wel heel goe, haring met appeltjes, da kan nie slecht zijn!