donderdag 19 augustus 2010

Janina Zoetekauw: Citroenvlinders

Ik eet nogal veel suiker.
En dat is misschien nog wat zwak uitgedrukt.
Misschien is "Janina ♥ ♥ ♥ suiker" waarheidsgetrouwer.

Het begint van bij het ontbijt met twee scheppen suiker in de thee.
En daarna houdt het de rest van de dag niet meer op.

Toen ik maandag en dinsdag verging van de tandpijn, maakte ik me dan ook wat zorgen.
(Bedankt allemaal voor de tips trouwens, bende alkoliekers.)
Misschien begonnen die twintig koeken per dag hun tol te eisen.
Een tandartsbezoek gaf echter de oorzaak "duwende wijsheidstand" aan en nog voor ik daar iets kon op zeggen, was hij al getrokken.
Ik heb een goede doch wat vastberaden tandartse.

Om te vieren dat ik niet langzaam aan het wegrotten ben door een suikeroverkill, bakte ik wat cakejes.
En lekker dat die waren!
En feetselijk en dartel dat die er uit zagen!
Kijk maar:


Vlinder-citroencakejes. Cakevlinders met dikke lijven van citroenbotercrème, njammie!

U maakt deze heerlijk magere lekkernij als volgt:

  • Maak een 4/4 beslag, in dit geval: 120 gr zelfrijzende bloem, 120 gr suiker, 120 gr zachte boter en 2 eieren. Voeg 1/2 theelepel bakpoeder toe, want een ingezakt cakeje is ongelooflijk triestig.

  • Voor de smaak: zeste van 1/2 citroen en volgens het recept ook 2 à 4 eetlepels melk.

  • Zeste is nu een makkie dankzij mijn nieuwe zesteschraper. En "Ik heb een zesteschraper gekocht" wordt door mijn vrienden begrepen als "Ik heb zes schapen gekocht".

  • Doe het deeg in cupcakevormpjes en bak 20 minuten op 180 graden.

  • Laat afkoelen.

  • Ondertussen maak je een crème van 55 gr boter, 120 gr poedersuiker en twee eetlepels citroensap. Mengen en vergeet niet, wat een mixer kan, kan U ook zelf. Goed voor de spieren!  

  • Snijd het bovenste plakje van het cakeje en snijd dit in twee, doe een klodderke crème in het midden van het cakje en steek er de halve cirkeltjes in, als vleugeltjes.

  • Bestrooi nog met poedersuiker, maar dat was ik, zoals U ziet, vergeten.
Werkelijk easy peasy en echt verrassend lekker.
Het past dan ook perfect in de blogreeks die rond gaat omtrent "makkelijke cake".
Volgende week een nieuw recept en ik verklap het U nu al, want ik maakte het al: "Cappuccinocake met een topping van witte chocolade". Eveneens likkebaardend lekker.
Maar dat is voor volgende donderdag.
Maak eerst maar vlinderkes en laat het smaken!

En inderdaad, hier hoort een voetnoot slash bronvermelding: Het recept komt uit het boek Bakken: 100 toprecepten van Lesley Mackley. Het ziet er zo wat een raar (lees: ouderwets en grafisch niet zo geslaagd (lees: onsmakelijke stap-voor-stap foto's)) boek uit, maar tot nu toe was het allemaal zeer njammie njammie en ik zou Lesleys recepten alle 100 wel eens willen uittesten. U bent dus gewaarschuwd.

17 opmerkingen:

KoraaL zei

Al een tip voor de makers/eters van de cappucinocake waarvan het recept later volgt... niet na 22u eten, je slaapt er niet van!

Celestine zei

Komt dat recept niet uit 't één of 't ander boekske dat ik hier ook heb liggen? Moehahaha, als ik studeer, transformeer ik in een mierenneuker.

Moh, 't is wederzijds geworden: gij met uw lekker recept! Nu niet de moment voor mij om koekjes te bakken. ;)

severien zei

Euh, gij hebt het metabolisme van ne sprinkhaan zeker? Als ik die hoeveelheid suiker eet ben ik binnen een week moddervet, kan ik niet slapen of stilzitten wegens een constante suiker "buzz" en als ik écht overdrijf, krijg ik gewoon maagkrampen van al die suiker. (suikerspin + cola = geen goed idee)
Al een sjans dat ik gewoon geen tijd heb om cakeskes te maken. Zou ge trouwens met haken en breien calorietjes verbranden?

Knofje zei

Oeh zo lekker fout... njamm!

Janina Modaal zei

Koraal: ja, t is eerder een "ik heb eventjes een dip"cake he :).
Celestine: Juist! De bronvermelding! Ik zou zo gebuisd zijn op t unief.
Severien: Volgens mij zijn haken en breien de beste sport te wereld! En als dat niet helpt, bijt ik eens een dag heel hard op de tanden en eet ik wat gezonder. Om het daarna weer dubbel goed te maken :).
Knofje: Ja, zalig ouderwets he, die vlindertjes :). En ook een ouderwetse vettigheid, want vroeger was het hoofdingrediënt van elk recept boter. Bij mijn meme toch :).

Katrien zei

Ja hallo, ze plakken al op mijn heupen alleen van ernaar te kijken. Gelukkig ben ik niet zo'n boterfanaat, anders stond mijn oven al warm. Als je 't niet erg vindt: uw komende cakeposts ga ik uit eigenbehoud niet lezen;-)

Dial V for Vintage zei

Dat ziet er bijzonder smakelijk uit, ik ben ook wel een zoetekauw!

Ella Montella zei

Janina maske, ze hebben u zomaar eens efkes in één-twee-drie van een wijsheidstand ontdaan en gij zijt nog verticaal genoeg om cakeskes te staan bakken?
Zie hè, ik WIST dat het niet enkel in mijn hoofd zat, dat ik bij de enige nog levende tandarts uit de middeleeuwen was terecht gekomen, toen die vier van mij er in ijltempo uit moesten! En iedereen maar lachen met mij toen ik drie dagen in de zetel heb gehangen met een spuugbakje naast mij... ah ja, natuurlijk. Als ik het zo lees zijn die praktijken blijkbaar al lang verleden tijd in deze moderne, menslievende maatschappij.

Wel flink blijven poetsen hè.

Janina Modaal zei

Katrien: ik zal ook eens een lightcake of zo opzoeken :). Hoewel jij dat toch absoluut niet nodig hebt.
Ella: Maar ja jong, ik ben zelfs een uurtje later nog naar een feestje geweest en al. Ik heb daar gelijk totaal geen last van, van getrokken tanden. Het is nu de tweede keer dat er zo hoppa, op 1-2-3, een wijsheidstand werd getrokken en ik kon altijd al volop koeken eten enkele uren daarna :).

Liesel zei

OMG!! Die ga ik ook eens maken zunne! Als ze maar de helft zo lekker zijn als uw bananencakejes gaan ze al overheerlijk zijn! Merci Janina, dankzij u ga ik nog een echt cake-bakkend moedertje worden :-)

bombilla zei

Jawadde! Ik zou dat dus niet binnen krijgen... van die citroenboter. 't Gedacht alleen al.
Maar voor de zoekebekken onder ons: kwijl maar op het scherm. Smakelijk!

ANewPairOfVintageBoots zei

Hahaha, moest wel eventjes lachen om deze zin:

'Om te vieren dat ik niet langzaam aan het wegrotten ben door een suikeroverkill, bakte ik wat cakejes'

Ziet er errrggg lekker uit!

Liesbet zei

En waar blijft de blog met gezonde en verantwoorde groenterecepten? Zoveel suiker.. Tss tss

Emma en Mona zei

Zo heerlijk!
Ik kom eens bij jou op de koffie, denk ik!
Of breng je er mee op 12 september? Rij je ook mee????

Aardbei zei

Geniet er maar van, want als ze die wijsheidstanden zouden moeten trekken dan wordt het een week vloeibaar voedsel eten. Je kan gelukkig ook veel suiker doen in milkshakes en fruitpap.

anna zei

mmm misschien een idee voor mijn verjaardagscakejes. Ze willen mijn verstandskiezen ook verwijderen, maar ik steek 'wijselijk'mijn kop in 't zand :p

lisette zei

Oh my G! Wat ben jij een held! Zomaar opeens tand getrokken?? Wauw, dat durf ik echt niet. Terwijl ik ook zo'n mega zoetekauw ben. Eerlijk waar. Zou hetzelfde doen als jij, na de tandarts meteen aan de suikers!