dinsdag 27 oktober 2009

Hoe de groentenberg op tijd weg te werken

Om de twee weken kruip ik op mn fiets en keer terug huiswaarts met een berg groenten waar ik nog nooit van gehoord heb.
En dat allemaal danzij het groentenpakket.
Gezond, volgens de seizoenen en biologisch. En ook wel ongelooflijk in de mode.

Sinds de komst van het groentenpakket, gingen de kookfrequentie én het kooksucces er op vooruit. Er wordt netjes volgens vaste recepten gekookt, want die onbekende groenten laten zich niet zo makkelijk inpassen in oude succesnummers.

Vorige donderdag had de boer het volgende voor mij uit de aarde gewroet: rode bieten, prei, chinese kool, broccoli en daikon (huh, wat? Ik hoor het U zo denken. Het is een soort langwerpige, witte radijs.) Hij had ook nog snel wat parika's, appels en kiwi's geplukt.
Vergeef mij als sommige groenten foutief bij "uitgewroet" of "geplukt" staan.

Wat Hilkeding en Meisjesmama er mee maakten, was alvast inspirerend.
Wat ik er mee maakte, was onder andere het volgende:
  • Rode bietjes met appel: allebei in stukjes - p&z - balsamicoazijn en suiker er op - een uurtje in de oven, tot alles zacht en lekker is.
  • Koude worteltjes en daikon: plus nootjes en rozijntjes - plus Koraalvinaigrette (yoghurt - p&z - honing - mosterd - citroensap)
  • Rijst met blokjes gestoofde paprika.
En dat hebben we dus allemaal op één avond opgegeten. Plus nog een hamburgertje erbij. Het was tamelijk gezond en zelfs nog lekker. En het groentenpakket is meteen gehalveerd, hoera!
De vorige keer zaten er bananen bij het pakket. Ik combineerde een recept van dooreenrozebril en een kookboekrecept en maakte dit:
Cupcakes met banaan en chocolade:
  • Maak een beslag van: 230 g zelfrijzende bloem - 130 g fijne kristalsuiker - 100 g rietsuiker - 4 eitjes - 230 g zachte boter - een half zakje bakpoeder. 4 minuten met de mixer euhm, mixen.
  • Voeg een beetje nootmuskaat toe.
  • Plet twee heel rijpe bananen en doe bij het beslag
  • Sla wat paaseieren die U nog liggen heeft in kleine stukjes en voeg toe. Als de stukjes te groot zijn, zakken ze naar de bodem, wat niet zo mooi is maar niet minder lekker.
  • Doe papiertjes in cupcakevormpjes. 24 haalde ik er uit.
  • Bak 25 minuten op 175°.
  • Eet je ongemakkelijk en moddervet.
Het groentenpakket, of het goed gaat zijn voor de lijn, dat valt nog te bezien.

8 opmerkingen:

hilkeding zei

haha, met de appels van vorige week (deze week waren het er maar twee! en lijk wel 10 kiwi's...) heb ik appelcrumble gemaakt, zat vol met boter, maar er zaten ook wel veel appels in, dus 'gezond'!

blijven posten wat je er mee maakt, werkt inspirerend!

vermiljoen zei

oh, hoe schattig, een groentengroentje! In de Bioplanet kies ik altijd de beginneling, fantastisch om ze te zien gokken naar de namen van de groenten, warmoes? koolrabi? pastinaak? en na een tijdje wordt er door een enkeling wel eens getwijfeld of 't echt wel een paprika is. Ik ben sinds even ook weer de kok in huis, dus ben helemaal in mijn groetennopjes.

Anoniem zei

op de blikken van de gesuikerde melk van NESTLE staat een super lekker recept om geflambeerde bananentaart te maken!!
groetjes jezebelle

elke zei

sla wat paaseieren die u nog liggen heeft in kleine stukjes. Woehaha! De recepten volgens Janina. Wat mij betreft mag je een boek uitbrengen, ik zal het met plezier lezen.

Eefje zei

Leuk zo'n groentepakket met al die aparte, bijna vintage groenten.

Die appel met bietjes ga ik ook proberen. Ik kreeg laatst ergens bietencarpacio met een kruidendressing en dat was me toch lekker. En sindsien wil ik ook allerlei recepten met bieten. Dus ik weet wat ik het weekend ga inslaan ;-)

sue zei

mmm lekker - een geweldig idee - want zelf herval je nog al vlug in wat je kent (ik toch!)
zeker ook eens op groentestrooptocht gaan

Janina Modaal zei

Hilkeding: MMm, appelcrumble, heerlijk!
Vermiljoen: hé, ik ken wel al wat groenten he, meer bepaald de "aldi-groenten" en de "t klein gb'tje- groenten" :o).
Jezebelle: is het jezebelle-jezebelle? Tot vanavond dan :o).
Elke: dat van die paaseieren, dat is inspelen op de realiteit van de huisvrouw hé :o).
Eefje: bietencarpaccio, dat klinkt bijzonder. Maar wel het proberen waard!
Sue: ja, ook hier werden het dikwijls dezelfde succesrecepten. En door luiheid en kookmoeheid was het bovendien nog maar zelden een succes. Het groentenpakket heeft daar echt veel beterschap in gebracht. Tot nu toe toch nog :o).

Liesel zei

Merci voor de tip! Ik ga ons daar ook voor inschrijven, hopelijk resulteert het niet in bergen beschimmelde groenten in de frigo... Grappig wat je daar zegt van het "klein gb'tje", wij noemen de GB hier achter den hoek ook altijd zo :-)