maandag 15 december 2008

Eentje is geentje?

Wat een teleurstellende crea-middag!

Ik ging naar de laatste naailes van het semester, een les waarin in feite ons Werkstuk af moest zijn. Het werkstuk bestaat uit een rok, geheel naar eigen stijl en verlangens en vooral vermogens in elkaar gefikfakt.

Mijn oog was op een rokje gevallen met een plat stuk bovenaan en daaronder een gefronst en zwierig gedeelte. Moest U het zien, U verstond het meteen. Dat alles in een mooie, rode, gebreide stof.
En gemakkelijk dat dat er uit zag! Slechts 8 stukken stof! Die tel kon ik nog net bijhouden.

Tot dat gefronst gedeelte daar aan moest. Tot die voering moest gemaakt worden. En vooral: tot die zakken onzichtbaar in de zijnaad moesten ingewerkt worden.
Ik verzeker U: na de klootzak is er nu ook de kutzak.

En maar foefelen en maar prutsen en duimen dat al die naden en draden en friemels ooit eens zouden samenkomen tot één rok. De spontane vereniging of iets dergelijk. De wonderbaarlijke heling.

Uren stikken, losmaken, opnieuw stikken, vloeken, losmaken, vloeken, rood worden van collère, stikken, niet losmaken en er gewoon eens naast proberen stikken, dubbel losmaken, ... maakten een wonder echter overbodig. Hoewel die rechterzak toch niet helemaal waterpas overliep in de naad, maar alleen een iedereen ziet dat.

Vandaag moest enkel nog de rits worden ingezet, de voering aangenaaid en de zoom ingelegd. Makkie toch?

Tot ik heel die vodde eens nader begon te bekijken. En dan niet eens wat betreft de details, maar gewoon, het globaal beeld. Had ik die rok misschien op de groei gemaakt? Of vreesde ik een onbevlekte ontvangenis? Een maatje 56 zou niet misstaan in mijn creatie.
Een pasbeurt later werd het dan ook bevestigd: karren te groot.

Gevolg: zowat alles weer los maken en er minstens 10 centimeter afdoen in de breedte. Daar gingen uuuuuuuuuuuuuuuuuuren werk.

Resultaat tot nu toe: een versmald model waar ik echter, verplicht, de linkerzak definitief moest uit verwijderen, wegens te ingewikkeld om te combineren met de rits die ook aan die kant moet komen.
"En de andere zak, aan de rechterkant, juffrouw?"
"Die mag blijven zitten, moedige janina die de courage had haar rok die bijna af was weer helemaal uiteen te halen zonder in tranen uit te barsten."
"Is dat dan niet raar juffrouw, zo één zak?"
"Neen hoor, helemaal niet, überflinke janina."

Nou vraag ik me af: is dat echt niet een beetje raar, zo een rok met alleen een zak aan de rechterkant? Persoonlijk heb ik dat toch nog nooit gezien. Zou de juffrouw het gewoon gezegd hebben om me de indruk te geven dat niet al mn werk voor niets is geweest? Of wordt dat de nieuwe rage, één zak? Of haal ik maar beter ook de rechterzak, die toch niet echt meesterlijk geslaagd is, er uit?

Kan U mij alstublieft even helpen, want enerzijds vind ik slechts één zak ongelooflijk belachelijk en anderzijds vind ik het ook wel grappig.
Gelieve Uw antwoordformulier voor morgen 14u in te zenden.
Dan ga ik immers naar de emergency-naailes, voor losers die nog alles behalve klaar zijn met hun Werkstuk.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Bij het zien van de creaties van Mme ZsaZsa wens ik wel eens dat ik dat ook zou kunnen. Echter de moed ontbreekt me om er aan te beginnen. En als ik dit hier allemaal lees, zakt die moed me nog verder in de schoenen.
Toch zou ik die ene zak maar laten zitten. Ge moet u tot iets onderscheiden van anderen, en wie weet ... in de wintercolletie van volgend jaar: Het Janina model, rok met één zak.

caroline zei

Ik vind een rok met één zak een fantastisch iets, een rok met twee zakken kan je in elke winkel kopen.
En ik vind jou fantastisch dat je zo volhoudt, en die tweede rok zal zo veel sneller gaan!

welwel zei

foto's hebben we nodig ... foto's ... van die ene zak en van dat stuk stof dat ge er terug tussen uit haalde (wat een moed !!) en dan van een blijke Janina mét zwierig zwaairokje ...

lisette zei

Ik vind een rokje met 1 zak ge-wel-dig! En naast 1 zak heeft je rok ook nog bloed, zweet en tranen op zich.. Welke rok heeft dat??!! En hoe autenthiek is dat?? Die kan je niet kopen hoor! BE PROUD!!!!

Janina Modaal zei

@ allemaal: merci merci merci voor al deze bemoedigende reacties :o).
Ik heb er gisteren nog 3 uren aan doorgewerkt: de zak is, op jullie aanraden, blijven zitten, maar wel nog een beetje netter gemaakt. De rits zit ondertussen ook in en de zoom onderaan is ingelegd. Nu enkel nog de voering... Daarvoor ga ik zaterdagochtend nog eens naar de les, waardoor ik in totaal meer dan 10 uren in de naaischool zal gezeten hebben, deze week :o).
Als hij klaar is krijgen jullie een foto, beloofd!

elke zei

Maar jongens toch, waarom heb ik je nog niet eerder ontdekt? Je bent hilarisch. Ik ga mij inhouden en mijn avond voorbehouden om heel je blog te lezen.

Succes met de rok. Ik zou het je niet nadoen. Kreeg al goesting om het ding weg te smijten tijdens het lezen alleen al ;-)

Janina Modaal zei

@ elke: dankjewel voor het compliment, dat is leuk!
Ik wens je alvast een leuke avond, met veel leesplezier :o).