donderdag 3 april 2008

Oud brood krijgt tweede leven



Afgelopen dinsdag wilde ik een lekker koekje eten, maar vond er nergens één. Wel een zak oud brood. De oplossing was dan ook snel gevonden: broodpudding! Volgens mij één van de lekkerste koekjes, gebakjes, dessertjes, ... of hoe je het wil noemen.

Om jullie te laten delen in deze lekkernij, geef ik het heel makkelijke recept. Gewoon doen, het kan niet mis gaan en het is de moeite honderdvoudig waard.

Wat heb je nodig?

  1. 300 gr. oud brood
  2. een halve liter melk
  3. 200 gr suiker
  4. 5 eieren
  5. 50 gr rozijnen
  6. een zakje vanillesuiker
  7. een paar sneetjes peperkoek
  8. 2 eetlepels honing
  9. een beetje kaneel

Voor je de weegschaal uithaalt en via de regel van drie berekent hoeveel rozijnen je exact nodig hebt, nog dit: het steekt allemaal niet zo nauw. Een eitjes minder, wat rozijnen uit de losse pols, wat minder peperkoek en wat meer extra speculaas, ... het maakt er het resultaat allemaal niet minder lekker om. Ikzelf doe er ook graag nootjes bij en wat kleine stukjes chocolade. Mmmm!

Wat doe je dan?

  1. Maak de melk lauw, doe er de honing en de suiker bij.
  2. Doe het brood en de peperkoek erbij, en laat het een beetje weken.
  3. Prak het met een vork. Of met je handen, voor de viespeuken.
  4. Doe al de rest erbij, en meng goed.
  5. Doe het in een schaal.
  6. Bak het 45 minuten op 200 graden.
  7. Heb geduld tot de broodpudding toch tenminste een béétje afgekoeld is.
  8. Geef je over. Laat je gaan. Mmm, met die nog gesmolten chocolade...

Met dank aan pagina 712 van het kookboek van de boerinnenbond!

Geen opmerkingen: