zaterdag 21 december 2013

Wie redt Blankenberge?

Onder het werkexcuus reis ik de laatste weken heel Vlaanderen af,
van Wemmel naar Wilrijk, van Moerkerke naar Halle, hophop, telkens voel ik mij stiekem een padvinder, in mijn fantasie is mijn boekentas rood-wit-gestipt met een stok door.
Het kon niet eeuwig uitblijven en afgelopen vrijdag was het eindelijk zo ver: ik mocht naar Blankenberge.

Ik keek daar naar uit. t Zeetje en al!
En vooral: grappig-marginaal. Zo stel ik mij Blankenberge consequent voor. Hamburgerkramen, roze sweaterstof en luna parken. Ik zag dat helemaal zitten.

Viel mij dat tegen.
Blankenberge was helemaal niets.
Het station was afgebroken, de trein vond het maar sporadisch de moeite er te passeren.
Ik hield de moed er in. Extra tijd voor de golven, voor de Frans Bauer Brasserieën, voor 10 paar tenniskousen aan 3€.

Helaas.
Alles bleek gesloten. Strandwinkels, in mijn kindergeheugen volgestouwd met vliegers, crêpe bloemen en opzichtige heuptasjes, stonden leeg en uitgewaaid, zij aan zij aan zij, soms wel 5 geraamtes naast elkaar. In de brasserieën stonden de tafels gedekt, maar hingen de bordjes op gesloten en lag er wekendikke laag stof. Verhuiswagens stonden voor appartementen en haalden gebloemde sofa's en glazen salontafels naar beneden.

Meteorologisch zat het ook niet direct mee.
De wind was hard en koud. De zee ging geruisloos over in de grijze lucht. De pier stond onscherp eenzaam en leeg te wezen.Geen Blankenberg-crisis die niet kan opgelost worden door een croque-monsieur, bemoedigde ik mezelf. Ik ging één van de enige geopende dijkdinges binnen.
Er was een rond aquarium ingebouwd in de muur, er hing kerstversiering die al enkele decennia dienst had bewezen. Het komt goed, dacht ik.
Doch. De bediening was er zo traag dat ik ook mijn volgende trein miste, ze slaagden er in "lekkere pizza's uit onze steenoven" naar diepvriespizza te doen smaken en het hondje van de trouwe klant interpreteerde het tapijt als sanitair. Grappig-marginaal ontvouwde zich als intriest.
Wie of wat is nog in staat Blankenberge te redden, vroeg ik me af.
Het zal een erg flinke zomer moeten zijn.

4 opmerkingen:

King in Yellow zei

"Blankenberge, Blankenberge, wonderschone stad"... maar des winters toch net niet...

Kaasmuis zei

't is niet alleen in Blankenberge dat alles gesloten is aan de zee...

Riet zei

Het gekke is, echt, in de zomer komt dat weer helemaal goed. Mijn schoonouders hebben een appartement aan zee. In de zomer heeft dat, nog steeds, alle elementen die je opnoemt. Tijdens dat ene winterweekend vorig jaar bedacht ik ook dat ze die snijdende wind gewoon inzetten om je te laten verstoppen dat je eigenlijk écht wilt huilen. Maar de zomer erna was alles aan de zee weer helemaal zee.

Timemimi 當代迷你倉 zei

出租葵興儲存倉儲存當代儲物倉網站托管申請網頁註冊免備案訂倉當代貨倉伺服器寄存中國電信