zondag 15 september 2013

Janina faciliteert de omschakeling

Jaja, dat het me het weertje wel is he. En zo plots en al he. Zo zonder overgang. Hop, van zomer naar winter in een vingerknip. En dat we ons moeten inhouden om de chauffage niet aan te zetten he.
Weet je wat, we gaan er over zwijgen, want we hebben het er ongetwijfeld allemaal al genoeg over gehad met ons collega's, kapsters en schoonmoeders.

We gaan gewoon aanvaarden en berusten
en we gaan chocomelk drinken, boswandelingen drinken maken en opnieuw nederig erkennen dat we gewoon in België wonen en die mooie zomer niet meer was dan een vrolijke uitschuiver.

En wat doen we,
als het zo miezert en sukkelt?
Behalve naar de cinema gaan, onder het dekentje kruipen, taart gaan eten en cultureel verantwoorde dinges doen (want o ja, ook dat seizoen schiet samen met de herfst weer uit de startblokken)?
Boeken lezen natuurlijk!

Ondergetekende leest helaas minder en minder
maar toch,
mocht u daar maar wat ontredderd staan in de boekhandel,
dan kan ik alvast dit vertellen:


J. Franzen - Vrijheid
****
Achterflap: Niets is zomaar wat het lijkt, ook een modaal gezin niet. Er worden keuzes gemaakt, relaties uitgebouwd en gewoontes gecreëerd. Maar tiens, voel ik die zorgvuldig opgebouwde constructie niet lichtjes wankelen? Voel ik daar geen schokgolf uit het verleden opborrelen?
Waarom wel: Stille waters, diepe gronden. En dat is altijd verrassend, boeiend en verslavend. Mijn nachtrust werd er meermaals door ingekort.
Waarom niet: Een hevige interesse in vogels is aangeraden. En ik doel echt op een doorwinterde WWF-interesse.

M. Houellebecq - Elementaire deeltjes
***
Achterflap: Twee broers evolueerden elk in een nogal aparte richting. Maar geen van beide loop echt van "o happy days" te zingen
Waarom wel: Meeslepend, vlot, grappig. En een klassieker tiens!
Waarom niet: Er ontbrak iets voor mij. Ik weet niet goed wat. Iets kleins maar toch een futiel gebrek dat het voor mij niet tot een overweldigende leeservaring maakte. Weet mij te zeggen wat het was, als u ook dat gevoel heeft.

M. Houellebecq - De kaart en het gebied
***** = topscore!
Achterflap: Kunstenaar is het even kwijt, vindt zijn heil in Michelin-kaarten en belandt zo op onvoorziene paden.
Waarom wel: Om de titel alleen al. Omdat Houellebecq er zelf in meedoet en hij een toprol voor zichzelf heeft uitgedacht. Omdat ik het twee sterren meer geef dan de zogenaamde klassieker.
Waarom niet: Omdat u niet leest uit principe. Ik zie geen andere reden.

S.J. Watson  - Before I go to sleep
**
Achterflap: Geen nieuwe herinneringen kunnen opbouwen, dat is toch niet erg praktisch. Het leven als eeuwig "wie is het?" spel.
Waarom wel: Omdat ik het aangeraden kreeg en omdat ik toch licht verrast was door het einde.
Waarom niet: Omdat de schrijfstijl me niet lag en omdat ik zenuwachtig werd van dat eeuwig wie-is-het gedoe en de vele herhalingen die dit creëerde.

R. Vuijsje - Alleen maar nette mensen
***
En dit is niet helemaal eerlijk, want ik zit nog maar halverwege.
Achterflap: Nette jongen wordt overmand door een heftige interesse in volumineuze zwarte vrouwen met veel goudwerk. Bounty's verboden!
Waarom wel: Het is grappig, het is treffend, het is confronterend en roept de juiste vragen op. Als het zo doorgaat, komt er nog een vierde ster bij.
Waarom niet: Het is confronterend en ook u en ik worden daarbij niet gespaard. Dat doet al eens pijn aan ons politiek-correct, links, groen zieltje.

Allé hop, u moest er al liggen,
onder uw deken, boek in de hand en echo van zaterdagavond nog in het achterhoofd:


(Het klinkt als een kruising van J. Timberlake en de smurfen en is zo goed) 

7 opmerkingen:

Kaasmuis zei

allemaal onbekende titels, maar ja, daarmee is onze boekenkast ook gevuld. Misschien kan er één van jou bij...ik probeer ze te onthouden :-)

la merlette blanche zei

Voilà, weer wat toegevoegd aan mijn leeslijst. Erg dat Houellebecq er eigenlijk nog niet expliciet aan was toegevoegd (voor een ex-studente Frans).

King in Yellow zei

slecht weer en boeken... de ideale combinatie. :-)

nobutterfly zei

Houellebecq is de max, ik vond jouw "waarom niet" bij de kaart en het gebied heel treffend. Die laatste komt op mijn lijstje

Lies: zei

ik lig er al onder, en schreef alvast jouw eerste op voor als ik nog eens in de bib sta te dralen...

.tonBouton. zei

Spaar nog maar een paar tips voor de kikker leest die op komst is...
En die uitschuiver heb je weer mooi verwoord, een zomerslipper zowaar!

mina dotter zei

Die van Franzen en Watson: oh yes. Zwaar van genoten. Ik noteer de rest!