woensdag 30 september 2009

What's cookin'? *

Janina staat al eens graag achter het fornuis. Een cake, een ovenschotel, een pasta, een boerenmaaltijd.
Het gaat er allemaal vlotjes in en meestal lukt het ook behoorlijk om de betreffende maaltijd in elkaar te flansen.

Tot enkele weken geleden.
Het koken begon te slabakken, de goesting was er niet meer, de diepvriespizza's werden ingeslaan. De zeldzame keren dat er wel nog een dreigend glimmende kookpot vanonder het stof werd gehaald, liep het bovendien quasi onvermijdelijk mis. Ingezakte cake. Te pikante curry. Aangebrande rijst in combinatie met ongare vis. En vooral: wansmakelijke combinaties. Topper op dat vlak was een wok met broccoli, mais, courgette, fetakaas en... ach, U wilt het echt niet weten wat er nog allemaal in stak. Het resultaat was werkelijk niet te vreten maar helaas van een dergelijke omvang dat een leger nog op overschot zou gehad hebben. Aldus werd er twee keer van gegeten, de ene keer al met langere tanden dan de andere keer, en steekt er nog een portie in de diepvries. Hopelijk lost ze spontaan op of zo.

Tijd om in te grijpen.
Janina luchtte haar culinair hart bij vriendinnen en deze raadden haar aan terug te keren naar Oma's Keuken. Simpele kost. Geen exotische combinaties. Normale dingen met gewone groenten.

Ok, dat leek haar een schappelijk voorstel.
Ze haalde "Ons Kookboek" er opnieuw bij en bestelde een Groentenpakket, iets wat ze al lang wilde doen.

Sindsdien gaat het beter.
Er kwam al andijvieschotel op tafel evenals seldersoep. Beiden geslaagder dan alles van de vorige weken samen. En met biologische seizoensgroenten, is dat niet flink!
Gisteren werd de volgende groente van het pakket aangesproken, namelijk De Pompoen.
Er werden vrienden uitgenodigd en flessen wijn aangesleept, want zo een hele pompoen opeten, dat leek wat van het goede teveel.


En waarlijk, na weken van culinair gekluns, verscheen nog eens iets Echt Lekker op tafel. Janina en de medekoks oogstten succes en lof dat het een lieve lust was.
Als U ook eens bedolven wilt worden onder complimenten, dan doet U het volgende:

1. Schil en ontpit de pompoen. Een werk van lange adem. Maar het is het waard.
2. Snijd de pompoen in kleine blokjes en stoof in wat boter. Blus met groentebouillon en een klets witte wijn. Als U die nog niet volledig heeft opgedronken. Kruid met p&z, nootmuskaat en een klein lepeltje cayennepeper. Laat de pompoen opstaan tot hij zacht doch niet papperig is.
3. Kook pasta. Van die platte slingers of zo.
4. Hak een ruime portie cashewnoten en gril ze in een pan zonder vetstof. Maar maak u geen illusies. Mager wordt het niet echt. Want:
5. Maak geklaarde botersaus. Kruid met zout en veel verse salie.
6. Snijd een bolletje geitenkaas in kruimelige plakjes. Het mag zeker geen smeerbare geitenkaas zijn (geen chavroux) maar ook geen steenharde. De gulden middenweg.

7. Doe de pasta op een bord, daarop enkele schepjes pompoen, een handje nootjes, enkele plakjes geitenkaas en enkele goede lepels salieboter.

Het is heel simpel maar echt Uw nieuw toprecept.

Smakelijk en laat me gerust weten wat U er van vond!


* Naar de gelijknamige dansfeestjes, uiteraard.

5 opmerkingen:

Daan zei

MMmmmmmmMMMMm Ja hoor, gaan we zeker maken!

Lichtindeduisternis zei

Oh, dat is zo herkenbaar! Iets nieuw uitproberen dat dan niet te vreten is en waar je net ik-weet-niet-hoe-veel van gemaakt hebt. Bij mij gaat dat helaas niet vanzelf weg in de diepvries. Misschien zou ik beter dit recept met de pompoen proberen volgende keer.

elke zei

feta in de wok? Dat lijkt mij een beetje... euh ... bizar. Maar met de rest kan ik volgen. Trouwens: andijvie: moet ik dringend eens maken. Lekkerrrrr!

Janina Modaal zei

Feta in de wok is nog tamelijk ok als je hem er op het einde bij doet. En vooral: als de smaak past bij de rest dat in de wok ligt te drijven.

pien zei

wat schrijf jij toch ontzettend grappig!

bedankt voor de lach!!

[ik hoop ook altijd dat dingen in de diepvries verdwijnen, een soort van verantwoord weggooien ofzooow? ]

enne , eet smakelijk!